Slovakya Asgari Ücret
Slovakya’da asgari ücret 143 avro artırılarak 2022’ye kadar 623 avroya yükseltildi. Slovakya’nın resmi para birimi Euro’dur. Slovakya’da asgari ücret diğer Avrupa ülkelerine göre düşük olsa da asgari ücretle çalışan işçilerin oranı oldukça düşüktür. İşverenler çalışanlarına daha yüksek ücret ödedikçe, fayda seviyeleri de artar.
Slovakya’daki iş fırsatları kapsamlıdır. Slovakya’ya iş yapmak için gelen insanlar birçok alanda iş bulabilmektedir. Özellikle elektronik sektörü, inşaat sektörü, otomobil sektörü, yazılım sektörü ve diğer sektörlerde birçok istihdam olanağı bulunmaktadır. Slovakya’da en çok ihtiyaç duyulanlar programcılar, muhasebeciler, mekanikçiler ve finansörler. Slovakya’da çalışmak için gelenlerin belirli niteliklere sahip olmaları gerekmektedir. Slovakya’da yabancı işçiler üzerinde kota kısıtlamaları bulunduğundan, çok az insan kendi alanlarında uzman olarak Slovakya’da çalışma fırsatı bulmaktadır. Bu nedenle Slovakya’da çalışmak isteyen kişilerin kendi kendilerine iş bulmak istiyorlarsa en az iki dil bilmeleri gerekiyor. Bu diller Slovakça ve İngilizce’dir. Slovakya’da iş bulmak için İngilizce tek başına yeterli değildir, çoğu işverenin Slovakya’da yetkin olması gerekir.
Slovakya’da hangi Türk şirketleri faaliyet gösteriyor?
Slovakya’da faaliyet gösteren Türk şirket ve kuruluşları bulunmaktadır. Bunlar:
Slovak-Türk Ticaret ve Sanayi Odası
Başan Global Lojistik
Turslov
Orex Turizm Temsilciliği
pamuk
Demen Holding
bağırsak
hilal trans temsilcisi
Lütuf
UTS-Birleşik Teknik Hizmetler
Slovakya’da maaşlar ne kadar?
Slovakya’da maaşlar mesleğe, tarlada çalışılan yıllara ve çalışılan saatlere göre değişmektedir. Slovakya’da ortalama maaş aşağıdaki gibidir.
Slovakya’da bir muhasebecinin aylık ortalama maaşı 1.308 Euro’dur.
Slovakya’da mimar olarak çalışan kişilerin aylık ortalama maaşı 1.237 Euro’dur.
Slovakya’da bir bebek bakıcısının ortalama maaşı aylık 404 Euro’dur.
Slovakya’da bir diş hekimi için ortalama aylık maaş 3.100 Euro’dur.
Slovakya’da garsonlara ayda 603 euro ödeniyor.
Slovakya’da bir taş ustasının aylık ortalama maaşı 695 Euro’dur.
Slovakya’da turizm işçileri için ortalama aylık maaş 1.200 Euro’dur.
Slovakya’da çalışmak için gereksinimler nelerdir?
Slovakya çalışma vizesi ve oturma izni alabilmek için Slovakya’da çalışma koşulları mutlaka gereklidir. Çalışma vizesine başvurmak için bazı belgeler gerekmektedir. Bu dosyalar:
Pasaport
Başvuru sahibinin biyometrik fotoğrafı gereklidir
Vize başvuru ücretinin ödendiğine dair belge sunulmalıdır.
Davet mektubu gereklidir. Davet mektubu, Slovakya’daki işverenle bir iş sözleşmesi imzalanarak işverenden alınmalıdır.
Minimum 30.000 Euro teminatlı bir sağlık sigortası gereklidir.
Çalışma vizesi aldıktan sonra oturma iznine başvurmanız gerekir. Slovakya’da uzun dönem veya kısa dönem ikamet izni almak için yurt dışına çıktıktan sonra, ikamet izni başvurusunda bulunun ve oturma kartı alın. Oturma izni almak için de gerekli bazı belgeler vardır. Bu dosyalar:
- Pasaport
- Kayıt defterini adlandırma
- Sağlık raporu
Başvuru sahibi, Slovakya’da kaldığı süre boyunca karşılayabileceği bir belge veya beyan sunmalıdır..
Slovakya’da hangi işleri bulmak kolay?
Slovakya’da iş bulmak kolaydır. Ülkede yabancı işçiler için bir kota sistemi uygulanmaktadır.Kota bir kez kullanıldığında meslekte iş bulmak zorlaşacaktır. Sonuç olarak, işe gelen kişilerin başka pozisyonlarda iş bulma olasılığı daha yüksektir. Bulması kolay işler şunlardır:
Dadı
Temizlik
Bayan garson
Barmen
Mutfak personeli
Teknisyen
Öğrenciler Slovakya’da nasıl çalışabilir?
Slovakya’da çalışmak için öğrencilerin bir dil okuluna gitmeleri veya bir üniversitede okumaları gerekir. Öğrenciler haftada 10 saat çalışma hakkına sahiptir. Slovakya’daki şirketler, öğrencilere saatte 1,5 ila 6 avro arasında değişen maaşlarla çeşitli iş fırsatları sunuyor.
Yurtdışında eğitim almak istiyorsanız, Eurostar, Slovakya’da çalışma vizesine başvurma konusunda tavsiyeler sunar. Eurostar danışmanları, Slovakya’da üniversite işlemleriniz için size destek sağlayacaktır.