Yks için son tekrar, uzun ve yorucu bir hazırlık döneminin sonuna doğru hızla yaklaşmaktasınız. Sınava çok az bir süre kaldı.Son dönemeç. Bu son aşamada yapacağınız yerinde hamlelerle rakiplerinize karşı üstünlük sağlayabilirsiniz. YKS 2023 sınavına girmeden bu süreyi nasıl geçirmeliyiz.
Yapacağımız son tekrarlar nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz. YKS 2023 sınavına giderken yanımızda hangi malzemeleri bulundurmalıyız. Hangi malzemeleri bulundurmamalıyız.
Sınav uygulamayla ilgili temel esaslar nelerdir. Sorularının cevaplarını bulmaya çalışalım. Çoğunuz bu süreçte kendi çalışma alışkanlıklarınızı edindiniz. Soru çözme stratejileriniz hazır.
Sınava girmek için sabırsızlanıyorsunuz. Sınav başlasa da şu sorular nasıl çözülür bi göstersem diye düşünüyorsunuz. Bildiklerimizin üstünden hızlıca geçelim.
Zihinsel / Bilişsel Son Tekrar
- YKS sınav zaman uygulama provası tekrar tekrar yapın : kendinizi turlama tekniğini uygulayacağınız denemeler uygulayın. Sınavlarda çok kolay / kolay / orta / zor(eleyici) / çok zor(eleyici) sorular bulunacaktır. 1. Turda kolay soruları / 2. Turda kolay soruları / 3. Turda orta soruları / 4. Turda zor(eleyici) soruları / 5. Ve son turda çok zor soruları çözmelisiniz. Bu planlama yöntemine kendinizi alıştırın.
- YKS sınav esnasında herhangi bir soruyla inatlaşmayın. Bu aşamada sezgilerinize güvenin. Kendi kendinize sorunun harcanması muhtemel süreyi sezmeye çalışın.
- Art arda bildiğiniz soruları çözmeniz size moral verecektir. Tam tersi de doğrudur. Art arda çözülen yanlış sorular, art arda fazla zaman harcayan sorularda takılmak moralinizi bozacak, çözebileceğiniz sorulara bile moralsiz başlamanıza veya yanlış çözmenize bile sebep olabilecektir.
- Anahtar Kelimeler : Akılda topluca bulunması gereken bilgileri anahtar kelimeler kullanarak kodlayınız. Ve bunları düzgün aralıklarla tekrar ediniz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta anahtar kelimeleri birbirinden açık ve net şekilde ayrılması gerektiğidir. Anahtar kelime olabileceği gibi herhangi bir işlem basamaklarını özetleyen bir hikaye de olabilir.
- Çıkması Muhtemel Soruları Tespit Etmeye Çalışın : Önceki dönemlerde ÖSYM sınavlarında çıkması muhtemel, defalarca farklı şekillerde sorulan soruları tespit etmeye çalışın. Bu soru tiplerinde eksiklikleriniz varsa not alın ve tekrar edin.
- Sosyal platformları Etkili Kullanın : Sosyal platformlarda konu özetleri mevcut. Kaliteli anlatım yapan kanalları tespit edin, araştırın, ebeveynlerinizden, öğretmenlerinizden arkadaşlarınızdan öneri almaya çalışın. Size hitap eden anlatım tarzını tespit edin ve eksik olduğunuz konulardaki eksiklerinizi gidermeye çalışın.
- Metafor Kullanın : Bir konunun temelini oluşturan, giriş cümleleriyle devamını aklınıza getirebilecek metaforları not alın ve düzenli olarak tekrar edin.
- Tekrar Etmekten Korkmayın : Sınavlardan önce bazı konularda yapılan hızlı bir göz atma çalışması bile, sınavlarda hatırlama açısından faydası dokunabilir. Böyle çalışmalar yapmaktan çekinmeyin.
- Yeni Konu Çalışmalardan Kaçının : Hiç bilmediğiniz, eksik olduğunuz bir konuyu sıfırdan öğrenmeye çalışmayın. Bildiğiniz gibi bazı derslerde konular iç içe geçmiştir. Temellerde yapacağınız değişikliklerle bir çok konu değişime uğrayabilir, sonuçları yıkıcı olabilir.
- Özden Ayrılmayın : Kuru ezber stratejisi yerine anlama ve anlamlandırmaya çalışın. İşin özünü yakalamaya çalışın. YKS sınavı daha çok adayların daha çok muhakeme güçlerini ölçmektedir. Buna kendinizi alıştırın. Eleştirel ve analitik düşünün. 5N 1K tekniği bir klasik olmuş durumda soru çözerken beyninizin bir tarafı durmadan soru sormalı, yaptığınız işlemleri kontrol etmeli.
- Kendine Güven : Aşırı özgüven, güvensizlik sınav başarısını direkt etkileyen faktördür. Dengeli davranmak her zaman faydalıdır. Aşırı güven soruları yüzeysel ele almaya sebep olur. Bu da sizin soruyu yanlış çözmenize sebep olur.
- Eleştirel Gözle Bakma : Soru çözerken kendinizi, işlemlerinizi eleştirel gözle bakmaya çalışın.
Sınava Giderken Yanımızda Bulundurmamız Gerekenler Nelerdir?
ÖSYM siz adaylara, sınava giriş belgelerinizi alırken uymak zorunda olduğunuz kuralları göstermekte ve okudum/anladım düğmesi tıklatarak giriş belgelerinizi alabilmenize olanak sağlamakta, böylece bu metnin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Böylece ilgili konularda itirazın önü kesilmiş oluyor. Sınava giriş belgenizin altında bulunan açıklamaları dikkatlice ve defalarca okuyunuz.
Uymak zorunda olduğunuz kuralları tekrar edelim. Özetlememiz gerekirse; (ÖSYM sayfasından veya sınav giriş belgenizden tekrar ediniz.)
- Yanınızda sınav giriş belgesini mutlaka bulundurun : ÖSYM sayfasından aldığınız sınav giriş belgesini mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Mümkünde birkaç kopyası olsun. Belgeyi bulundurduğunuz yer, hem kolay ulaşabilir hem de zarar görmeyeceği bir yer olsun.
- Sınava giriş belgesinin üzerinde güncel, fotoğrafınıza bakan kişinin sizi tanımasına olanak tanıyan bir fotoğrafın bulunması zorunludur. Fotoğrafınız yakın bir tarihte çekilmiş olmalı. Günümüzde bu fotoğraf nüfus cüzdanındaki resimden çekilmektedir. Eğer üzerinden çok süre geçmiş bir kimlik fotoğrafınız varsa ÖSYM sınav başvuru merkezlerinden ücretsiz olarak güncelleyiniz. Bu giriş belgesinin üzerinde herhangi bir yazı veya işaretleme bulunmamalıdır. Sınav giriş belgesinin üzerine herhangi bir işaret koymayınız. Sınav giriş belgesinin üzerine herhangi bir not almayınız.
- Geçerli kimlik belgelerinden biri (Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, Pasaport …vb)
- Sadece sınav giriş belgenizde yazılı yerde sınava girebilirsiniz Sınava gireceğiniz yeri tam olarak bilmelisiniz. İsim benzerliği dolayısıyla gittiğiniz yerde sınava alınmayacaksınız. Asıl sınav giriş merkezine ulaştığınızda binaya alınma süresi dolmuş olacağından kesinlikle sınav merkezine alınmayacaksınız
- Sınava gireceğiniz yerde en az bir saat önce hazır bulunmalısınız.
- Yanınızda metal, elektronik, veri kaydetmeye ve görüntülemeye yarayan her türlü elektronik cihaz bulundurulması yasaktır. Yanında bu tür cihaz taşıdığı tespit edilen adayların sınavları iptal edilir. Üzerinizde metal aksam ve saat bulunmamalıdır.
- Kırtasiye malzemeleri ÖSYM tarafından verilecektir. Sınava üzerindeki yazılar sökülmüş pet şişelerde su getirilebilir.
- Sınav sonunda sınav evrakları görevlilere mutlaka teslim edilmelidir.