Türkiye’de ya da yurt dışında lisans eğitimini tamamlamış olan öğrenciler için en iyi alternatiflerden biri yurt dışında master ve doktora programlarına katılmaktadır. Bu durum bir yandan daha iyi bir eğitim, daha iyi bir kariyer imkanı ve akademik olarak daha büyük bir başarı anlamına gelmektedir. Bu yüzden master ve doktora programlarına yurt dışında katılmanın daha avantajlı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Peki yurt dışında master ve doktora nasıl yapılır? Ülke, okul ve bölüm seçimi neye göre yapılmalıdır? Şartlar ve fiyatlar nasıldır? Yurt dışında master ve doktora yapmak konusunda tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Yurt Dışında Master ve Doktora Yapmanın Farkı
Yurt dışında master programlarının dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde uluslararası geçerliliği ve denkliği bulunmakta. Bu eğitimler pek çok üniversitede ve pek çok alanda veriliyor. Master eğitimi tamamlandığı zaman alınan diploma ile birlikte akademik ünvan kazanılmış oluyor. Lisans eğitimini tamamlamış olan öğrenciler, master programları ile birlikte okumuş olduklarının lisans programının herhangi bir alanında yoğunlaşıyor ve bu alanda uzmanlaşıyor. Yani yurt dışında master yapmak demek, aynı zamanda hem mesleki açıdan hem akademik açıdan daha üst bir seviyeye ulaşmak anlamına geliyor.
Master programları genellikle akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Yurt dışında pek çok farklı ülkede, pek çok farklı üniversitede öğrencilerin master yapacakları sayısız program bulunuyor. Bu da çok sayıda alternatif ve bu alternatifler arasından seçim yapabilme şansı demek. Günümüzde artık her öğrenci hem kendi alanına uygun, hem de kendi bütçesine uygun bir yurt dışı master programı bulabilir.
Doktora başvuruları master programlarına göre daha farklıdır. Çünkü doktora programlarına başvurmadan önce adayların hangi alanda uzmanlaşacaklarını ve hangi konuya odaklanacaklarını belirlemiş olmaları gerekiyor. Yani aday bir doktora programına başvururken hangi spesifik alanda çalışacağını belirtmelidir. Yurt dışında doktora programına başvuracak olan bir öğrenci, başvuru evraklarının yanı sıra hangi alanda çalışacağına dair bir proposal da sunmak zorundadır. Doktora ve master programlarının en belirgin farkı bu şekildedir. Şimdi hep birlikte yurt dışında master ve doktora yapmak ile ilgili diğer konulara göz atalım…
Yurt Dışında Master ve Doktora Yapmak İçin Ülke Seçimi, Şartlar ve Fiyatlar
Yurt dışında master ve doktora yapmak için her ülkenin istediği şartlar, eğitim standartları, eğitim yılları ve eğitim ücretleri farklılık gösterir. Bu yüzden siz de bu konulardaki mevcut durumunuzu ve isteklerinizi değerlendirerek önceden belirlemelisiniz. Yurt dışında Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya, Hollanda, Almanya, Fransa ve daha pek çok ülkede yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz. Fakat bu ülkeler arasındaki farkları da iyi değerlendirmek gerekiyor. Örneğin İngilterede yüksek lisans eğitimi 1 yıl sürerken, Amerika’da ve Kanada’da ise 2 yıl sürüyor. Burada Avustralya ve İngiltere’nin öne çıkan bir özelliği var: Bu ülkede hem master süresince hem de master sonrasında adayları çalışma izni veriyor.
Yurt dışında master ve doktora programları için aranan ortak şartlar şu şekilde listelenmiş:
- Türkiye’deki bir üniversitenin 4 yıllık bir bölümünden mezun olmuş olmak ya da 4. sınıf öğrencisi olmak,
- Not ortalamasının en az 2.2 ve üzerinde olması,
- Master yapmak istenen alandaki eğitim dilinin iyi seviyede bilindiğine dair bir belge (bu belge başvuru sırasında sunulmayabilir fakat master programı başlamadan önce mutlaka sunulmalıdır),
- 2 akademik referans ve özgeçmiş,
- Niyet mektubu ve işyeri referans mektubu.
Master ve doktora programlarına katılmadan önce başvurabileceğiniz devlet desteği ya da burs programları bulunmaktadır. Fakat bunlardan yararlanamadığınız durumlarda tüm giderleri kendiniz karşılamak zorundasınız. Ülkelere göre ortalama yüksek lisans eğitim ücretleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Amerika: 25.000 Dolar
- Avustralya: 25.000-40.000 Avustralya Doları
- İngiltere: 12.000-20.000 Sterlin
- Kanada: 12.000-25.000 Kanada Doları
- İsveç: 15.000 Euro
- Finlandiya: 10.000 Euro
- Danimarka: 10.000 Euro
- Macaristan: 5.000-8.000 Euro
- Polonya: 2.000-6.000 Euro
Söz konusu rakamlar ülkelerde eğitim alacağınız üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir.
Yurtdışında Master ve Doktora Nasıl Yapılır?
Yurt dışında master ve doktora programlarına girebilmek için tercih edilebilecek farklı yöntemler var. Bu yöntemlerden bazıları çok daha avantajlı olsa da, biraz da meşakkatli. Her yöntemin kendisine göre bir zorluğu mevcut. Söz konusu yöntemleri şu şekilde listelemek mümkün:
- Yurt dışında yüksek lisans yapmak için en kolay yöntem ücretli olarak gitmektir. Böyle bir durumda tüm eğitim ve yaşam masraflarınızı kendiniz karşılamak zorundasınız.
- Yurt dışında master ve doktora yapmak için en zor olan yöntemlerden biri de, yurt dışındaki hocalar ile iletişim kurmak. Bu şekilde yurt dışına gitmiş olan öğrencilerin sayısı son derece az. Bunun için yapmanız gereken ilk iş çalışmak istediğiniz konuyu belirlemek. Konunuzu belirledikten sonra bu alanda çalışmış olan hocaları tespit etmeniz ve üzerine çalışacağınız konu hakkında onu ikna etmeniz gerekiyor. Bunun için Türkiye’de eğitim almış olduğunu hocalar aracılığıyla bir bağlantı kurmak çok daha kolay olacaktır. Aksi halde kendiniz bağlantı kurmaya çalışırsanız işler sizin için çok daha zorlaşabilir.
- Yurtdışında master ve doktora programlarına katılmak için burs başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için yurt dışından bir hoca bulmak ve TÜBİTAK’a başvuru yapmak gerekiyor. Fakat bu TÜBİTAK bursu eğitiminizin tamamını kapsamıyor. TÜBİTAK sizden yurt dışına gitmenizi ve belirli çalışmalar yaptıktan sonra geri dönmenizi istiyor. Eğer isterseniz kendi imkanlarınızla kalmaya devam edebilirsiniz.
Söz konusu yöntemlerin her biri bugüne kadar uygulanmış yöntemler. Elbette bazı yöntemler diğerlerine göre daha zor. Fakat yurt dışında master ya da doktora yapmak istiyorsanız, hiçbir şey imkansız değil.
Başvuru Süreci Ne Kadar Sürer ve Geri Dönüş Nasıl Sağlanır?
Master ve doktora programlarında geri dönüş süresi ülkelerin ve üniversitenin durumuna göre farklılık gösteriyor olsa da, bu süre genellikle 2 hafta ile 2 ay arasında değişmektedir. Elbette bu süreler evraklarınızı eksiksiz bir şekilde gönderdiğiniz ve başvuru sürecini doğru şekilde tamamladığınız durumlarda geçerlidir. Eğer her şey yolundaysa, belirtmiş olduğumuz süreler içerisinde size e-mail yoluyla geri dönüş sağlanmaktadır. Başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığı konusundaki geri dönüş 4 farklı şekilde olabilir:
- Koşulsuz Kabul: Tüm şartları eksiksiz yerine getirdiğiniz ve programa kabul edildiğiniz anlamına gelir.
- Koşullu Kabul: Program için uygun olduğunuz ve belirli şartları yerine getirdikten sonra programa kabul edileceğiniz anlamına gelir.
- Mülakat: Üniversite sizin uygunluğunuzdan emin olmak için belirli bir tarih ve saatte sizi görüşmeye davet eder. Bu görüşme genel olarak online olarak gerçekleşir.
- Başarısız/Red: Programa katılmak için uygun olmadığınız ve başvurunuzun reddedildiği anlamına gelir.
Yurt dışında master ve doktora programlarına bir kez başvurduysanız ve reddedildiyseniz, bu durum bir kez daha başvuru yapmanız için engel değildir. Eğer yurt dışında doktora ya da master yaparken hem başvuru sürecinde, hem de ülke ve okul seçiminde destek almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.